Granit d.d. Jablanica je firma koja se bavi eksploatacijom i preradom granita (gabra) već skoro 100 godina. Čvrstoća kamena garantuje mu primjenu u svim vrstama građevinskih objekata, a mineralni sastav, ujednačenost tvrdoće sastojaka, kao i dekorativne osobine čine ga univerzalno primjenjivim u arhitekturi. Mineralni sklop, ujednačenost tvrdoće minerala omogućava kamenu perfektnu polituru i visok sjaj. Znanje o kamenu i majdanima samo za sebe ne znači mnogo, ukoliko se ne upotpuni njegovom primjenom u skulptorskim i arhitektonskim ostvarenjima.

Gdje se sve nalaze zgrade, monumentalne skulpture i popločane ulice i trgovi od kamena granita iz Jablanice, malog grada u Hercegovini smještenog na samom kanjonu Neretve, stisnutog između Prenja i Čvrsnice, danas je gotovo nemoguće utvrditi. Zgrada  bečke Opere , Akademija nauka u Moskvi ili Gradska vijećnica u Berlinu samo su neki od značajnijih objekata koje krasi naš kamen. Mnogi danas Jablanicu i prepoznaju po granitu, popularnom “gabru”, neobičnom tvrdom crnom vulkanskom kamenu, koji je našao svoje mjesto diljem Europe, Amerike i Australije. Ako se pitate što je razlog tomu, odgovor je dao i veliki svjetski umjetnik Ivan Meštrović koji je za jablanički granit kazao da je “neuništiv, vječan i trajniji od bazaltnih spomenika Nubije i Egipatskih piramida”. Meštrović je od crnog jablaničkog granita napravio čuveni spomenik Neznanom junaku na Avali u Beogradu. Upravo taj projekt iz 1935. bio je prvi veliki posao za istoimenu industriju Granit.

Vrijednost ovoga kamena, za kojeg kažu da ne zna za zub vremena, nije prepoznao samo Meštrović, nego i druga velika imena skulpture i arhitekture, kao što su Dušan Džamonja, Bogdanović, Kranjc i drugi. Kao simbol vječnosti, ovim je kamenom popločan i plato ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Upoznavši kvalitetu ovoga granita mnogi arhitekti, urbanisti, kipari i svi oni koji znaju što je kamen, osigurali su ljepotu i monumentalnost mnogobrojnim u svijetu poznatim objektima, osim onima nabrojenim na početku teksta, i zgradi pravosuđa u Budimpešti, velikom kompleksu hotela na Jalti, pošti i željezničkoj stanici u Sarajevu itd. Ovaj kamen uljepšava trgove Zagreba, Beograda, Budimpešte, Moskve, Beča… Od njega su napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova  u Beogradu (Srbija), Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu (Hrvatska), “Trg bana Jelačića”, “Trg Burze” i “Trg Austrije” u Zagrebu (Hrvatska), ”Trg A. Starčevića” u Osijeku (Hrvatska), ulice Titova i Ferhadija, kao i trg ispred Skupštine BiH u Sarajevu, trg i pješački prolazi u Nišu (Srbija), pješačka zona u Zrenjaninu (Srbija), pješačke zone i trgovi u Kragujevcu (Srbija), metro u Budimpešti (Mađarska), Hotel “Bristol” u Mostaru…. Među brojnim spomenicima koji su napravljeni od granita su Njegošev mauzolej na Lovćenu (Crna Gora), Spomen-park “Vraca” u Sarajevu, Spomenik “Popina” u Kraljevu (Srbija)…  Na prostorima regije skoro je nemoguće pronaći uređeno groblje bez spomenika izrađenog od jablaničkog granita.

Also available in: English